Gardas receptes un laba ievārījuma noslēpums – cukurs

Klāt lielais augļu un ogu laiks! Gribas sēdēt laukos un ēst visu pēc kārtas, cik vien lien iekšā – zemenes, ķiršus, upenes, mellenes un citus gardumus. Vien tā bēda, ka šis laiks nav ilgs, taču tik ļoti gribas šīs garšas un smaržas saglabāt līdz pat nākamajam gadam. Ziemā par vasaras priekiem mums atgādina ievārījums. Ko un kā darīt, lai tas saglabātos svaigs un garšīgs? Viens no nozīmīgākajiem palīgiem šajā darbā ir cukurs.

Kāpēc cukurs ir tik svarīgs ievārījumam
Cukurs ir galvenais konservants, kas palīdz saglabāt ogu ražu ziemai. Pēc vecmāmiņu metodes vārītos ievārījumos cukuru uz ogām jāliek attiecībā 1:1, un tas nodrošina, ka ievārījums glabāsies līdz pat pavasarim. 1:1 – tas nozīmē, viens kilograms cukura uz vienu kilogramu ogu. Diezgan saldi, vai ne?

Tas, vai ievārījums izdosies un to varēs uzglabāt līdz pat pavasarim, ir atkarīgs arī no cukura kvalitātes. Ja ievārījuma gatavošanā tiek izmantots parastais baltais cukurs, tev jāpārliecinās, ka tas ir patiešām tīri balts – bez brūnganas nokrāsas. Tīrs cukurs nesatur nekādus piemaisījumus, kas varētu sabojāt ziemai sagatavotos gardumus.

Protams, tev jābūt arī ļoti uzmanīgai visā ievārījuma vārīšanas procesā – jālieto tīru ūdeni, sterilas burciņas un nevainojami svaigas, nebojātas ogas. Ja kaut viens no šiem priekšnoteikumiem netiek ievērots, saldajā vidē var sākt vairoties mikroorganismi, kas uzspridzinās visu vasarā sūri grūti veikto darbu. Par to, kā pareizi vārīt ievārījumu, stāstīsim tev pavisam drīz, nākamajos espati.lv rakstos.

Interesants fakts par balto cukuru – patiesībā cukura kristāli ir caurspīdīgi, bet to šķautnes, atstarojot gaismu dažādos leņķos, rada baltās krāsas efektu.

Kāds cukurs būs vislabākais ievārījuma gatavošanai?
Ja, lasot šo rakstu, sabijies par ogu un parastā cukura attiecību 1:1, nebaidies – ir arī speciāls cukurs ievārījumiem – Dansukker Ievārījumu cukuram ir pievienots pektīns.

Pektīnu satur visi augļi un ogas. Zemenēs un ķiršos tā ir mazāk – tādēļ ievārījums bez pektīna mēdz būt pašķidrs, bet dažās ogās, piemēram, jāņogās, tā ir daudz, tādēļ no tām var viegli pagatavot biezu marmelādi. Pektīns ir dabisks augu valsts produkts, tāpat kā cukurs no cukurbietēm.

Dansukker Ievārījuma cukurā ir pievienots pektīns no ābolu sēkliņām. Tas ļauj cukura daudzumu ievārījumā samazināt uz pusi, bet vārīt ievārījumu tikai piecas minūtes.
Tādēļ ogas labāk saglabā savu aromātu, izskatu un vitamīnus, labāk uzglabājas un saglabā savu dabisko krāsu. Arī svara vērotājām Ievārījumu cukurs ir aktuāls, jo ar to vārīts ievārījums satur krietni mazāk kaloriju, ir diētiskāks un veselīgāks. Ar pektīnu ievārījums sarecē gluži kā marmelāde. Tas ir īpaši svarīgi, vārot zemenes un arī citas ogas, kurās pektīna nav tik daudz.

Šīs vasaras jaunums ir Ievārījuma cukurs 1+3, kuru nepieciešams pievienot ogām attiecībā tikai 1 kg cukura uz 3 kg ogu. Tātad – tam ir pievienots vēl vairāk pektīna. Tādēļ to vajag mazāk, jo cukuru aizstāj pektīns. Tiesa, šo cukuru iesaka lietot vairāk, ja ievārījumu vēlas biezāku, želejveidīgāku.

Taču ņem vērā – Ievārījumu cukurs nebūs piemērots tavas tējas vai kafijas saldināšanai. Tā kā pektīns ir labā viela, kas spēj palīdzēt ievārījumam sarecēt, līdzīgu darbiņu tas var pastrādāt arī ar tavu dzērienu – tādēļ var gadīties, ka ar izbrīnu konstatē želejas gabaliņus savā padzisušajā kafijā 🙂 Karstajiem dzērieniem, kokteilīšiem vai citām kulinārajām vajadzībām labāk būs izmantot parasto balto vai brūno cukuru.

Ja līdz šim nekad neesi vārījusi ievārījumu, tad pirmo gudrību tu jau zini tagad – ļoti liela nozīme ir pareizi izvēlētam cukuram un tā proporcijai. Un kā jau solījām, pavisam drīz stāstīsim tev par citām gudrībām ievārījuma pagatavošanā!

Savukārt visām, kuras jau zina, kā ievārījums pagatavojams un tām, kuras nespēj nociesties līdz nākamajam rakstam, šeit – iedvesmojošas un dievīgas receptes.

Vasaras garša burciņā


250 g zemeņu
250 g ananāsu ābolīšu
150 g upeņu
350 g melleņu
330 – 660 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3” *
Puse vaniļas pāksts

Ogas noskalo un pārlasa, attīrot no kātiņiem. Ābolus nomizo un sasmalcina. Ogas, ābolus, vaniļu un cukuru sajauc, uzvāra un ļauj savārīties līdz vēlamai konsistencei. Ievārījumu pilda tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

* Jo vairāk cukura liksiet, jo biezāks būs ievārījums. “1+3” vietā var ņemt Dansukker Ievārījumu cukuru, tad nepieciešams 0,5 – 1kg Ievārījuma cukura.

Zemeņu un aveņu ievārījums

600 g zemeņu
400 g aveņu
330 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3” vai 500 g Dansukker Ievārījuma cukura
2 tējkar. Dansukker vaniļas cukura

Zemenes noskalo, noņem kauslapiņas un sadala gabalos. Savāra kopā ar cukuru apmēram 5 minūtes. Pievieno vaniļas cukuru. Noņem no plīts un uzmanīgi nosmeļ putas. Ievārījumu pilda tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.


Kazeņu ievārījums ar džinu

1 kg kazeņu
300 ml ūdens
500 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3” vai 800 g Dansukker ievārījuma cukura
100 ml džina

Kazenes noskalo un pārlasa. Kopā ar ūdeni uzvāra un turpina vārīt 10 minūtes. Pievieno cukuru un vāra vēl 3 minūtes. Pievieno džinu. Noņem no plīts un uzmanīgi nosmeļ putas. Ievārījumu pilda tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

Vasaras čatnijs

500 g skābo ķiršu
500 g tomātu
2 sīpoli
1 neliels ķiploks
0,5 svaiga sarkanā čilli
125 ml balzamiko etiķa
1 tējkar. sāls
1 tējkar. melno piparu
330 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3” vai 500 g Dansukker ievārījumu cukura

Ķiršus noskalo un izņem kauliņus. Tomātus noblanšē, noņem miziņas un sadala gabalos. Sīpolus un ķiplokus nomizo un sasmalcina. Čilli noskalo, izņem sēklotni un sarīvē vai smalki sakapā. Visas sastāvdaļas, izņemot cukuru, katlā uzvāra un, nepārtraukti maisot, turpina vārīt 15 minūtes. Pievieno cukuru un turpina vārīt vēl 5 minūtes. Noņem no plīts un uzmanīgi nosmeļ putas. Ievārījumu pilda tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā


Jāņogas marinādē


2,5 kg sarkano jāņogu
2,5 kg Dansukker baltā cukura
1 ēd. kar. malta kanēļa
1 ēd. kar. aromātisko piparu
1 ēd. kar. maltu krustnagliņu
200 ml. etiķa (12%)

Ogas noskalo, pārlasa, attīra no kātiņiem un vāra kopā cukuru 15 minūtes. Nosmeļ putas, pievieno garšvielas un etiķi, lēni vāra 30 minūtes. Noņem no plīts un vēlreiz nosmeļ putas. Iepilda karstās sterilās burkās un cieši aizvāko. Uzglabā vēsā vietā.

Marinētas jāņogas būs neparasta piedeva pie pikantiem ēdieniem kā alternatīva čatnijam vai augļu mērcēm.


Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili

1 kg gatavu bumbieru
1/2 g safrāna
1 sarkanā čili pāksts
300 ml Dansukker baltā cukura sīrupa *
330 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3” vai 500 g Dansukker Ievārījumu cukura

Bumbierus nomizo, izgriež serdes un sagriež smalkās šķēlītēs. Kopā ar safrānu un cukura sīrupu izklāj lēzenā katlā, pārsedz ar vāku, uzvāra un turpina vārīt 5 līdz 10 minūtes. Čili noskalo, sasmalcina un kopā ar Ievārījuma cukuru pievieno ievārījumam. Visu vēlreiz uzvāra (ampēram 2 minūtes), salej tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā. Ļoti labi garšo kopā ar sieru vai grauzdiņu.

* Sīrupa vietā var izmantot 200 ml ūdens un 100 g cukura.

16 komentārs
  1. Uzturaa nelietoju cukuru tadelj arii zaptes needu bet medu eedu.Vai cukuru ievaariijuma vietaa nevar nomainiit pret medu?

  2. manuprāt var – tieši brīvdienās ēdu zemeņu ievārījumu, kur cukura vietā bija medus 🙂

  3. Kāda zin, vai ir jau gatavas kazenes? Šo recepti ar džinu es noteikti gribētu izmēģināt! Vispār ļoti interesantas receptes, nav pierastais melleņu ievārījums 🙂

  4. Karsējot medus zaudē praktiski visu savu vērtību un pārvēršas par cukuru (protams, ar medus garšu)!

  5. foršas receptītes, bet būtu jauki, ja būtu klāt pierakstīts, ar ko kopā varētu zapti lietot…piemēram, man ir tumša bilde, kur likt tādu Vasaras čatniju… 🙂

  6. Visur slavē ievārījuma cukuru,bet palasot par kālija sorbātu,kas tam pievienots,literatūrā iesaka uzmanīties ar šo piedevu(,,Zini,ko pērc”, Bils Stetems).Var radīt alerģiskas reakcijas,ādas kairinājumus,uzvedības problēmas.Tāpēc labāk atbalstu parasto cukuru.to taču ari var likt maz,ja ievārījumu ātri uzkarsē un sapilda burciņās.Ja baidās par saglabāšanu,var vēl pasterizēt.

  7. medus karšjot ne tikai zaudē savas labās īpašibas, bet pat kļūst kaitīgs, vismaz tā stāstīja viens vecs bitenieks, ka pat pie tējas nevajagot likt medu kamēr tā verdoša:)

  8. Pagājšgad pirmo reizi izvārīju izmēģinājumam 6 burkas ar Dāņu cukuru-nu ko teikt, līdz pavasarim bija izšautas visas burkas…:( Identisku vārīju ar Jelgavas cukuru-ēdu vēl šogad pirms jāņiem…Njā- piedodiet, protams man, ak viedie dāņu brīnuma reklamētāji, bet labu preci gan jūs neiesakat… Nu nav dāņu ķīmija nekāds cukurs, varbūt tik nosaukums. ā, vēl aizmirsu pateikt, ka 100% visām manām draudzenēm, kas vārīja ar dāņu cukuru, zaptes bija sabojātas-kam sarūga, kam izspēra, diemžēl.

  9. tiko izmēģināju šo recepti. tāda savdabīga garša. bet kopā ar brie sieru tiešām ideāla kombinācija. cukuru gan ņēmu nosacīto jelgavas.

  10. Man gan patīk, ka ievārījums nav šķidrs, bet sarec. Lietoju jau 3. gadu un nekas vēl nav gaisā uzgājis.

  11. Mīļie!
    Konservēšanas lietās pats svarīgākais ir tīrība un produktu kvalitāte. Gatavoju gan ar Latvijas,gan Krievijas, gan nedaudz izmēģināju dāņu cukuru. Esmu piesardzīga ar dāņu cukuru – vienkārši neticu kvalitātei.

    Varbūt noder mana pieredze (diemžēl, visas proporcijas lietoju pēc izjūtas):
    1) Visi ievārījumi lieliski glabājas vismaz 2 gadus, lai gan cukuru (parasto) lietoju gandrīz uz pusi mazāk (pēc katra gaumes).
    2) Nevāru ilgi (augļi,ogas + nedaudz avota ūdens), apmēram 15 min. (atkarībā no produkta konsistences),tad pievienoju cukuru,uzvāru,pavāru dažas minūtes, ātri pildu ļoti tīrās,sterilizētās burkās,aizvākoju,atdzesēju un uz pagrabu. Burkas iesaku mazgāt ar sodu un ļoti labi izskalot,pēc tam kādas 10 min. karsēt cepeškrāsnī 100 -150 grādos. Arī tāpat uzgriežamos vāciņus,bet dažas min., lai nedeformējas.
    3) Medu nevajag lietot. Medus ir veselīgs, ja to pievieno produktam līdz 40 grādiem. Pēc tam medus kļūst kaitīgs.
    4) Trauku , burku mazgāšanai nelietot ķīmiskos līdzekļus, bet sodu.
    5) Augļiem, dārzeņiem jābūt tīriem,svaigiem. Jebkurš bojājums jāizgriež, ja neliels, bet labāk vispār tādu neizmantot.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.