espati.lv
Meklēt
Garšaugi

Garšaugi

Autors: Maija Brūkle
Foto: shutterstock.com
2009 gada 4.septembris

>   Izdrukāt
>   Nosūtīt
Garšaugi ir ļoti būtiski ēdiena gatavošanas procesā, bez tiem būtu diezgan grūti iedomāties darbošanos virtuvē. espati.lv tev pastāstīs par garšaugiem, kas lieliski iederas jebkurā virtuvē un bagātina dažādu ēdienu garšu. Īpaši vērtīgi, ja vari tos iegādāties un izmantot svaigus!

Garšaugi dobītē vai uz palodzes

Garšaugus var nopirkt gan veikalos, gan tirgos, bet tos arī ļoti vienkārši vari izaudzēt tu pati. Un galu galā, vai tad ēdiens negaršotu mazliet gardāk, ja blakus veikalā pirktajiem produktiem tu varētu pielikt pašas audzētus garšaugus.
Garšaugi nav kaprīzi, tādēļ to audzēšana ir ļoti vienkārša. Ja tev ir dārzs un tu stādi augus dobītē, tad vislabākais, kad to darīt, ir agrs pavasaris. Arī, ja audzē kastēs uz balkona, tas jādara siltajos vasaras mēnešos. Ja gadījumā izvēlies audzēt garšaugus kastītē uz palodzes, tad arī piemērotākais laiks būs pavasaris/vasara, kad saulīte logā iespīd mazliet biežāk.
Izaudzēt garšaugus ir ļoti vienkārši – iesējam sēkliņu samitrinātā melnzemē (melnzemi šādiem nolūkiem var iegādāties dažādos saimniecības veikalos, kā ar būvmateriālu veikalos) un ļauj tai dīgt. Zeme ir jālaista reizi trijās dienās, un apmēram jau pēc pirmās nedēļas būs novērojami pirmie asniņi.

Garšaugu uzglabāšana
Ja svaigus garšaugus pērc veikalā, tad, visticamāk, tos pērc nelielā daudzumā un droši vari uzglabāt ledusskapī. Bet, ja garšaugus audzē pati un vēlies tos paglabāt arī ziemai, tad vari tos sasmalcināt, izkaltēt un uzglabāt vēsā, sausā tumšā vietā.

Bet tagad pastāstīsim tev par dažiem garšaugiem, bez kuriem kulinārija nebūtu tāda, kāda tā ir šodien.

Dilles

Dilles ir ar aromātiskām vielām un ar C vitamīnu bagāts garšaugs. Dillēs ir daudz dažādu minerālsāļu, P vitamīns kā arī karotīns. Dillēm ir patīkams, svaigs aromāts un garša. Dilles var izmantot gandrīz visu gadu - svaigā, saldētā vai kaltētā veidā.
Dilles pievieno dažādiem salātiem, mērcēm, gaļai, zivij, kartupeļiem, saknēm un sēnēm, kā arī liek klāt jau gataviem ēdieniem, lai nezustu svaigu diļļu aromāts un garša.


Baziliks

Kā garšvielas izmanto bazilika lapas - svaigas vai kaltētas un saberztas pulverī. Baziliku pievieno dažādiem salātiem, majonēzei, gaļas un zivju ēdieniem, olu kultenim, tomātu un cepeša mērcēm, siera omletei, zaļumu sviestam, marinādēm. Baziliks īpaši  labi garšo kopā ar tomātiem, ja esi mozzarella siera cienītāja, tad sagriez šķēlēs mocarellu, pa virsu liec svaigu tomātu un pārkaisi ar baziliku – vienkārši, ātri un garšīgi.
Svaigu baziliku jāpievieno ēdienam gatavošanas beigās vai īsi pirms pasniegšanas, lai nezustu tā garša un aromāts.


Pētersīļi

Pētersīļi ir tas ir garšaugs, kas labi garšo kopā ar ļoti dažādiem ēdieniem. Pētersīļiem piemīt visai specifiska garša, tādēļ tas ir gaumes jautājums vai šis garšaugs ies pie sirds, vai nē. Pētersīļus bieži pievieno mērcēm, buljoniem, zupām, salātiem, sautējumiem u.c.


Koriandrs (kinza)


Koriandram, dēvētam arī par kinzu (koriandrs ir pulverī saberzts garšaugs, bet kinza ir zaļš garšaugs), piemīt maigi saldena garša un tas smaržo pēc apelsīniem. Koriandrs piešķir patīkamu garšu maltās gaļas ēdieniem, zupām un marinādēm. Kinzu var lietot salātos, kā arī dažādos dārzeņu ēdienos, zivs ēdienos u.c.
Koriandrs lieliski garšo kopā ar ķimenēm, čili, baziliku un ķiplokiem.


Rozmarīns

Rozmarīns ir garšaugs, kas lietojams svaigā vai kaltētā veidā, to liek pie salātiem, zivīm un putnu gaļas ēdieniem. Rozmarīns jālieto nelielās devās, jo tas ir ļoti spēcīgs un var nomākt citu garšaugu garšas.


Timiāns


Timiāns ir īpaši iecienīts Vidusjūras reģiona garšaugs. Lieto zupām, veģetārajiem, zivju, gaļas, vistas gaļas, tomātu, sēņu un olu ēdieniem, kā arī makaroniem, salātu un sarkanvīna mērcēm un marinādēm. Timiāns lieliski garšo kopā ar rozmarīnu, lauru lapām, muskatriekstu un salviju. Arī timiāns, tāpat kā rozmarīns, lietojams nelielās devās.


Estragons

Estragonam raksturīgs smalki niansēts, nedaudz saldens aromāts, kas atgādina anīsa smaržu. Plaši izmanto itāliešu un franču virtuvē. Estragons labi garšos dažādās mērcēs, zivs un vistas gaļas ēdienos.  Estragons ir arī sinepju un garšvielu etiķa sastāvā.


Oregano (raudene)

Oregano ir ļoti aromātisks, ar mazliet ierūgtenu garšu.
Oregano bieži tiek saukts par "picas garšaugu", un ir viens no izmantotākajiem garšaugiem pasaulē. Oregano izmanto tomātu mērcēs, dārzeņu cepšanai, gaļas grilēšanai, tas var tikt labi kombinēts ar olīvām, kaperiem, asu ēdienu.


STĒVIJA tievētājas ēdienkartē

Aromatizētā EĻĻA un ETIĶIS – pagatavo pati!

Iepazīsti SOJAS dažādību – 6 labas receptes

RUKOLA - 5 SILTO ēdienu receptes

Garšvielas siltumam



Pastāsti draugiem: draugiem.lv twitter.com twitter.com
> Komentēt

viivii (viesis), 2009 gada 4.septembris, 08:19

Šķiet, ka beidzot pienācis laiks izmantot vairāk garšaugu kā vien dilles un lociņus :)

Ziņot par nekorektu komentāru
dana (viesis), 2009 gada 4.septembris, 11:36

Varējāt vēl kinzu piemest.

Ziņot par nekorektu komentāru
es (viesis), 2009 gada 4.septembris, 14:17

Kinza ir minēta :)

Ziņot par nekorektu komentāru
dana (viesis), 2009 gada 4.septembris, 16:13

nezināju, ka tas ir koreandrs!

Ziņot par nekorektu komentāru
Ņamma (viesis), 2009 gada 4.septembris, 16:18

Forši, ka bildes klāt, vismaz tagad zinu, kāds izskatās dzīvs oregano, nevis no paciņas :)

Ziņot par nekorektu komentāru
1  2  


kontakti    |    reklāma    |    espati.lv    |    kļūsti par autoru    |    saistību atruna