4 VIENKĀRŠAS CEPUMU RECEPTES SVĒTKU GALDAM UN DĀVANĀM

https://www.istockphoto.com/

Piparkūku un citu mīklas izstrādājumu patīkamais aromāts ziemassvētku laikā ir neatņemama svētku sastāvdaļa. Cepumu pagatavošanā var iesaistīties visa ģimene un kopīgi arī tos nobaudīt pie tējas vai karsta šokolādes dzēriena tases. Dažāda veida paštaisītus cepumus varam likt ne vien uz svētku galda, bet glīti noformēt mazās kartona kastītēs vai stikla burciņās un ziemassvētkos pasniegt kā dāvanu radiem un draugiem.

Espati.lv ir sagatavojusi 4 klasiskas un vienkāršas svētku cepumu receptes, lai svētku laikā iepriecinātu ģimeni un rastu idejas gardām dāvanām.

Auzu pārslu cepumi

Ātri pagatavojami un bezgala garšīgi auzu pārslu cepumi ar šokolādi, kuriem mīkla būs gatava jau pa to laiku, kamēr uzkarsīs cepeškrāsns. Jums būs nepieciešams:

200 g pilngraudu auzu pārslu

150 g kviešu miltu

120 g piena šokolādes vai citas šokolādes

90 g gaiši brūnā cukura

80 g sviesta istabas temperatūrā

80 ml eļļas

2 ola s

2/3 tējk. kanēlis

1 tējk. cepamais pulveris

šķipsniņa sāls

Noregulējam cepeškrāsni uz 180 grādiem un sākam mīklas pagatavošanu. Bļodā liekam sviestu, cukuru, sāli un kārtīgi sakuļam visas sastāvdaļas, tad pievienojam olas un eļļu. Bļodā iemaisām arī auzu pārslas, miltus, kanēli, cepamo pulveri un sīki sasmalcinātu šokolādi vai šokolādes granulas. Izklājam pannu ar cepampapīru un ar ēdamkaroti liekam cepumu pikas un plāts, tās nedaudz pieplacinot, tad liekam cepties cepeškrāsnī uz aptuveni 12-15 minūtēm.

Sviesta cepumi

Šo klasisko cepumu recepti dēvē par bērnības garšu. Mūsu omītēm šie cepumi bija neatņemama svētku sastāvdaļa, ko baudīt ar mazbērniem pie tējas. Turklāt sastāvdaļas, kuras nepieciešamas šo cepumu pagatavošanai mājās ir pieejamas gandrīz vienmēr. Vajadzēs vien:

200 g sviest

1 glāzi cukura

2 olas

3 glāzes kviešu miltu

Krāsni pagriežam uz 190 grādiem. Sakuļam olas kopā ar cukuru, līdz parādās baltas putas, tad izkausējam sviestu un mazliet to atdzesējam, lai olas nesarecētu. Pievienojam sviestam miltus un iemaisām olu maisījumu. Maisam tik ilgi, kamēr masa kļuvusi viendabīga. Tad ietinam mīklu pārtikas plēvē un ļaujam tai pusstundu atpūsties. Mīklu pildām konditorejas maisā un izspiežam glītus, mazus cepumiņus vai apaļus riņķīšus. Liekam cepeškrāsnī un cepam aptuveni 5-7 minūtes.

Bezē cepumi

Aristokrātiska izskata cepumi, kas sastāv vien no divām sastāvdaļām – olu baltumiem un cukura. Ļoti sievišķīgi kārumi no kuriem nespēs atteikties neviena daiļā dzimuma pārstāve. Šo cepumu pagatavošanai jums būs nepieciešams:

2 olu baltumi

100 g cukura

Vispirms ar mikseri saputojam olu baltumus stingrās, baltās putās, tad pievienojam cukuru un putojam tik ilgi, kamēr masa, apgāžot trauku otrādi, netek no tā ārā. Ar konditorejas uzgali izspiežam cepumu mīklu uz plāts, kas iepriekš pārklāta ar cepampapīru. Liekam iepriekš sakarsētā krāsnī 200 grādos un tad samazinām temperatūru līdz 100 grādiem. Cepam aptuveni stundu vai nedaudz vairāk, ja cepumi ir lielāki.

Medus piparkūkas

Atliek vien piepildīt māju ar piparkūku smaržu un svētku sajūta atnāk pati. Bez šī garduma nav iedomājami ziemassvētki, turklāt prieks par tiem ir daudzas reizes lielāks, ja tie pagatavoti mājās, nevis nopirkti veikalā. Daudziem piparkūku mīklas pagatavošana varētu šķist samērā sarežģīts process, tomēr, ja izvēlamies vienkāršāku recepti un rūpīgi sekojam instrukcijām, tad gards rezultāts ir garantēts. Lai pagatavotu aptuveni 1 kilogramu piparkūku mīklas, jums vajadzēs:

500 g kviešu miltu

250 g medus

100 g brūnā cukura

100 g skābā krējuma

100 g sviesta

Pāris šķipsniņas piparkūku garšvielas

10 g kanēļa

2 tējkarotes cepamā pulvera

1 olu

Vispirms katliņā izkausējam sviestu, tam pievienojam medu, cukuru un šķipsniņu sāls. Visu karsējot maisām, kamēr cukurs ir pilnībā izkusis. Tad katliņu noņemam no plīts un pievienojam piparkūku garšvielas un kanēli. Karsto masu nedaudz atdzesējam un tad pievienojam masai olu un skābo krējumu, kā arī cepamo pulveri. Sākumā masai pievienojam pusi no vajadzīgā miltu daudzuma, kārtīgi samaisām, tad mīklu no katliņa izņemam ārā un apberam ar atlikušo pusi miltu. Mīcam ar rokām līdz izveidojas viendabīga mīkla. Tad ieliekam to pārtikas plēvē un atstājam ledusskapī uz stundu vai pat visu nakti, ja piparkūkas vēlamies cept nākamajā dienā. Galdu noberam ar miltiem un izrullējam mīklu puscentimetra biezumā vai pat nedaudz plānāk, ja vēlamies īpaši kraukšķīgas piparkūkas. Atrodam cepumu formiņas, pasaucam bērnus un izspiežam piparkūkas. Liekam tās uz plāts un cepam cepeškrāsnī vidēji 7 līdz 9 minūtes. Atdzisušas piparkūkas varam rotām ar cukura glazūru vai baudīt tāpat.

Gatavos cepumus varam iesaiņot dažādi. Ja cepumi ir lielāki un biezāki, varam katru no tiem ietīt atsevišķi vai ielikt nelielā kartona kastītē un pārsiet ar skaistu lentīti. Mazāka izmēra cepumiem varam izvēlēties hermētiski noslēdzamus stikla traukus, alumīnija kārbas vai dāvināt tos ieliktos groziņā. Kā viena no gardām dāvanu idejām var būt arī cepumu maisījums! Saberiet kārtās stikla traukā visas sausās sastāvdaļas un klāt pievienojiet pagatavošanas instrukciju. Lielākai dāvanai variet pievienot klāt cepampapīru, pannu un karstumizturīgus cimdus. Šāda dāvana noteikti patiks pat tiem, kuri ikdienā tik daudz laika virtuvē nepavada, tomēr vēlas piepildīt māju ar burvīgu svētku aromātu un pacienāt ar gardu cienastu savus mīļos.

 

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.