6 gardi DESERTI no rudens veltēm

Rudens arī šogad pie mums ir atnācis ar vērtīgu cienastu – dažādiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Ir īstais laiks, lai pirms ziemas iestāšanās mēs paspētu uzņemt šo labumu vērtīgās uzturvielas un vitamīnus. Tā kā aukstā laikā nepieciešams vairāk enerģijas, un to viegli var izdarīt uzēdot kādu saldumiņu – apvieno gardo ar veselīgo! Šoreiz espati.lv piedāvā tev 6 gardas saldo ēdienu receptes no rudens veltēm – izmēģini!
 
3 SALDIE ĒDIENI NO RUDENS DĀRZEŅIEM  
 
GARDĀS BIEŠU SUKĀDES
Sastāvdaļas – 1 kg biešu, 1 kg cukura.  
Pagatavošana –
bietes sagriež garenās strēmelēs un pārkaisa ar cukuru. Notur 16 stundas 20 °C temperatūrā. Sulu, kas izveidojusies turēšanas laikā, nolej. Biešu masu liek katlā, pievieno 400 ml ūdens un vāra, kamēr bietes kļūst mīkstas. Pēc vārīšanas sīrupu nolej, bet bietes uz 7 stundām liek žāvēties 55 °C temperatūrā. Tās droši var ēst starp ēdienreizēm kā našķi, vai pievienot pamatēdienam kā neparastu sastāvdaļu.
 
AUZU PĀRSLU CEPUMI AR BURKĀNIEM
Sastāvdaļas – 250 g auzu pārslu,1 glāze miltu,1 tējk. cepamā pulvera,1 tējk. rīvēta ingvera,1 glāze rīvētu burkānu, ½ glāze medus (šķidrs), ½ glāze eļļas,1 glāze pēc izvēles rieksti un žāvēti augļi. 
Pagatavošana – sajauc kopā visas sausās sastāvdaļas. Tad, lēnām maisot, pakāpeniski pievieno eļļu un medu, rīvētos burkānus un ingveru. Masa jāiegūst viendabīga, nedaudz staipīga. Cepamajā pannā liek no masas izveidotus apaļus cepumiņus un cep 180°C temperatūrā līdz tie gatavi.

SALDAIS ĶIRBIS AR VALRIEKSTIEM
Sastāvdaļas – 2 lielas ķirbja šķēles, 3 ēdamkarotes medus, 8 izlobīti valrieksti. 
Pagatavošana – ķirbi sagriež lielos kubiņos un cep cepeškrāsnī brūnu 100 °C temperatūrā. Kad tas gatavs, pārlej ar medu, pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem. Ļoti vienkārši pagatavojams, taču gards našķis, kas garšo lieliem un maziem, kā arī tiem, kuri ķirbi nav sevišķi iemīļojuši!
 
3 SALDIE ĒDIENI NO RUDENS OGĀM UN AUGĻIEM
 
VĪNĀ CEPTI BUMBIERI AR VANIĻAS SALDĒJUMU
Sastāvdaļas – 4 bumbieri, 200ml baltā deserta vīna, 1 vaniļas pāksts, 1 neliels citrons, 1,5 ēdamkarotes cukura, 40g auksta sviesta, vaniļas saldējums, grauzdētas mandeles. 
Pagatavošana – bumbierus nomizo, sagriež uz pusēm un izņem serdi. Liek cepamajā traukā, kas ieziests ar sviestu. Vaniļas pāksti sadala gareniski vairākās daļās, citronam nomizo 6 mizas strēmelītes un liek starp bumbieriem. Citronu izspiež, tā sulu un vīnu pārlej bumbieriem. Visu pārkaisa ar cukuru un cep 200 °C temperatūrā 30 minūtes, tad apgriež otrādi un cep vēl 10-15 minūtes. Ik pa laikam bumbierus apslaka ar vīna mērci. Pasniedz karstus ar vaniļas saldējumu un grauzdētām mandelēm.
 
KLASISKAIS SVAIGU DZĒRVEŅU UZPŪTENIS
Sastāvdaļas – 35 g dzērveņu, 25 grami cukura, 15 grami mannas. 
Pagatavošana
 – ņem dzērvenes noskalo, saspaida un pārlej ar 100 g ūdens. Ogas liek katlā, uzvāra un izkāš. Iegūtajam šķidrumam klāt liek cukuru, mannu un to uzbriedina. Masu lej palielā bļodā, kur to atdzesē. Tad saputo līdz tā kļūst gaiša un ir pieņēmusies 3 reizes lielāka. Pasniedz ar pienu. Klasisks un ļoti gards saldais ēdiens, ar kuru daudziem asociējas ciemošanās pie vecmāmiņas! Atšķirība – ja parasti uzpūteni taisa no ievārījumiem, tad šis, pagatavots no svaigām ogām, ir kas pilnīgi cits – noteikti pelnījis būt uz tava rudens pusdienu galda!
 
PLŪMJU ZUPA AR BALTMAIZES GRAUZDIŅIEM
Sastāvdaļas – 250 g plūmju, 300ml kefīra, 2 ēdamkarotes cukura, 2 ēdamkarotes saldā krējuma, 2 baltmaizes šķēles. 
Pagatavošana
– Plūmes sagriež lielos gabalos, pavisam nedaudz pielej ūdeni un vāra ~ 10 minūtes. Tad ņem un izberž caur sietu, tādā veidā atdalot mizas. Siltajā plūmju biezenī iemaisa un izkausē cukuru. Kad tas atdzisis, ielej kefīru un, nedaudz iemaisot, saldo krējumu, uzber baltmaizes grauzdiņus.
3 komentāru
  1. Ļoti laba izklausās plūmju zupa, un biešu sukādes varētu būt tiešām interesantas.

Komentēt Uhh Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.