Gards ceļvedis makaronu jeb pastas pasaulē

https://www.bigstockphoto.com/

Par makaronu jeb modernā valodā pastas etniskajām saknēm vēl arvien ir lielas diskusijas. Ilgstošs mīts, kas balstīts uz 13. gadsimta pētnieka Marko Polo ceļojumu piezīmēm ir tāds, ka makaroni uz Itāliju tika nogādāti no Ķīnas. Tomēr tas visdrīzāk ir radies nepareizi interpretējot slaveno Marko Polo ceļojuma fragmentu. Tajā viņš piemin koku no kura tapa kaut kas līdzīgs makaroniem, tomēr tas visdrīzāk bijis sago palma, no kura ražo cieti saturošu ēdienu, kas līdzinās makaroniem, bet nav makaroni. Šis ēdiens noteikti atgādināja Venēcijas ceļotājam viņa dzimtenes tradicionālo ēdienu.

Izgatavoti no cieto kviešu miltiem, makaroni jeb pasta ir nosaukti to mīklas struktūras vārdā, tomēr dažādām pastām ir dažādi nosaukumi, pamatojoties uz makarona formu kādā tas tiek veidots. Svaigi makaroni bieži tiek pagatavoti, uzvārīti un uzreiz apēdami, turpretī Secca makaroni tiek žāvēti, lai tos uzglabātu.

Ražošanas process ir pavisam vienkāršs, taču gatavā produkta izmantošanas veidi ir neskaitāmi. Dažādas formas makaroni – sagriezti kvadrātiņos, sarullēti caurulītēs, ievilkti garās auklās un savīti spirālēs – to skaits stiepjas līdz pat 200 veidiem un jebkuru no tiem var izmantot milzīgā mērču un piedevu klāstā dažādās reģionālās variācijās.

Itāļu virtuvē ir simtiem skaisti izstrādātu makaronu formu un katrai no tām ir ideāls mērces pāris, lai pagatavotu īstu itāļu makaronu ēdienu. Pareizās formas pasta var padarīt labu mērci vēl labāku, savukārt nepareiza forma var sabojāt mērces patieso garšu un vizuālo baudījumu.

Pastāv daudzi iemesli, kāpēc makaroniem ir tik daudz veidu: viens ir reģionālais, jo daudzām Itālijas pilsētām ir savi makaronu izstrādājumi, taču tas ir arī praktiskuma dēļ. Dažas pastas vislabāk ir ēst kopā ar konkrētu mērci, savukārt citas – ar dažādām mērcēm.

Lai palīdzētu jums saskaņot makaronus ar mērcēm maksimāli baudāmam ēdienam, Espati.lv sniedz jums ieskatu par populārākajām makaronu formām un to mērcēm.

Spaghetti

Spageti ir starptautisks, visiem zināms un gandrīz visām garšas kārpiņām iemīļots ēdiens. Spageti ir jāpasniedz ar vijīgu un vieglu tomātu mērci vai pat bez mērces, tikai ar sieru un pipariem. Pilngraudu spageti labi sader kopā ar biezām un graudainām mērcēm, ņemot vērā paša makarona neviendabīgo konsistenci. Plānāki spageti var izjukt, ja tie ir pārvārīti, tāpēc pagatavojiet tos ar olīveļļu vai garšaugu dresingiem un mērcēm uz buljona bāzes.

Fusilli and Spirali

Šiem makaroniem ir cirtaina forma kā, piemēram, skrūvēm, fusilli ir nedaudz stingrāki, bet tiem ir ļoti līdzīgas vizuālās un tekstūras īpašības kā spirāļu makaroniem. Tie lieliski apvienojas ar biezām mērcēm, kuras ievijas makarona vītnēs un padara perfektu ikvienu kumosu. Mājās pagatavots pesto ir lieliska piedeva šī tipa makaroniem, jo tā bagātīgais aromāts ļoti labi pārklās katru makaronu, tomēr arī vieglākas un vienmērīgākas mērces ir ideāls savienojums ar šo pastu.

Penne

Šis pastas veids ir vidēja garuma caurulītes ar rievotām malām, kas grieztas pa diagonāli. Penne rigate ir rievota virsma, kamēr penne lisce ir gludi. Šī tipa makaroniem jums vajadzētu izvēlēties biezākas bāzes mērces, lai tās varētu pieķerties makaroniem, jo citādāk mērce slīdēs pa visu šķīvi. Principā tos var labi savienot ar plašu mērču klāstu, sākot no gaļas līdz sieram. Penne tipa makaroni lieliski iederēsies tādās receptēs kā pasta Bolognese vai pasta ragu.

Farfalle

Farfalle makaronus sākumā sagriež kvadrātiņos un pēc tam saspiež centrā, lai izveidotu raksturīgo tauriņu formu. Makarona centrs mēdz būt mīkstāks nekā pārējā makarona daļa, tāpēc šī pasta sader kopā ar krēmveida mērcēm vai olīveļļu. Makarona spārniņi lieliski “tur” mērces, jo tiem ir smalka forma. Farfalle vislabāk saskaņot ar vieglām un svaigām mērcēm.

Tagliatelle

Tagliatelle makaronu platums mēdz pārklāties uz mēles, tāpēc tos vislabāk var papildināt bieza un sātīga gaļas mērce papildus baudījumam. Ja vēlaties vēl vairāk reibinošas garšas, šie makaroni lieliski garšo arī ar pesto! Plašā virsma labi sader ar krēmveida mērcēm, jo ​​tā stingri pielīp makaroniem, lai iegūtu vislabāko garšas baudījumu.

Cavatelli

Mazāki vai garāki laiviņveida makaroni, turklāt vieni no vienkāršākajiem makaronu veidiem, kurus pagatavot mājās apstākļos, jo tiem nav nepieciešama speciāla ierīce. Īpašākai garšai, to pagatavošanas procesā mēdz pievienot rikotas sieru. To forma ir īpaši pateicīga dažāda veida mērču saturēšanai, tomēr tie vislabāk garšos kopā ar biezām mērcēm, kurām pievienoti ķiploki, brokoļi vai citi dārzeņi.

Nav komentāru

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.