Iepazīsti SOJAS dažādību – 6 labas receptes

Sojas pupiņas ir pavisam necilas pēc izskata, tomēr pārstrādes rezultātā, no tām iegūst daudz un dažādus pārtikas produktus – kopumā pat vairāk kā 100! Sojas siers – tofu – ir īpaši iecienīts, jo ir viegli pielāgojams dažādām receptēm, un satur maz kaloriju. To var lietot gan kā saldo, gan sāļo piedevu. Sojai piemīt lieliskas īpašības, lai aizstātu gaļu. Speciāli sojas gabaliņi un plācenīši, pareizi pagatavoti, ne tikai izskatīsies, bet arī garšos kā gaļa. Veģitāriešiem un vegāniem soja ir kalcija un olbaltumvielu avots. Sojas lietošanai uzturā nav ierobežojumu, tomēr vakariņu laikā daudzumu vajadzētu samazināt, jo organisms to pārstrādā diezgan lēni. Smelies iedvesmu no espati.lv receptēm un atklāj sojas daudzpusību! 
 
PIKANTĀS GARNELES SOJAS MĒRCĒ – UZKODA
Sastāvdaļas: 20 svaigas tīģergarneles, 20 ķiršu tomātiņi. Marinādei: 2 ēdamkarotes sojas mērces, 1 ēdamkarote saldās čili mērces, 3 ķiploka daiviņas, tējkarote izspiesta ingvera sulas, nedaudz laima sula.
Pagatavošana: No visām sastāvdaļām pagatavo marinādi. Tajā uz 30 minūtēm liek izlobītas tīģergarneles. Kad tās iemarinējušas, sprauž uz iesmiņiem. Tām pa vidu liek tomātiņus, un visu grilē ~ 6 minūtes. 

SALĀTI AR TOFU
Sastāvdaļas: 200 g tofu, 2 garie gurķi, 1 sīpols, 1 daiviņa ķiploka, 100 g krējuma, zaļumi, sāls, pipari.
Pagatavošana: Tofu smalki sagriež, pieliek klāt sagrieztu gurķi un sīpolu, izspiestu ķiploku, zaļumus. Visu sajauc ar krējumu un pieliek garšvielas. Atļauj nedaudz iestāvēties.

SOJAS PUPIŅU UN TOMĀTU ZUPA
Sastāvdaļas: 200 g svaigu tomātu, 125 g sojas pupiņu, 1 burkāns, 1 biete, 2 ēdamkarotes tomātu pastas, 2 lauru lapas, 2 ķiploki, pipari, sāls, ingvers, muskatrieksts.
Pagatavošana: Sojas pupiņas novāra. Tomātus, burkānus un bietes sagriež gabaliņos, apcep eļļā. Visas sastāvdaļas (izņemot sojas pupiņas) un garšvielas liek katlā, pielej 0,5 l ūdeni un vāra ~ 5 minūtes. Tad pievieno pupiņas un vāra vēl 20 minūtes. Pasniedzot var pārkaisīt ar pētersīļiem.

SOJAS UN DAŽĀDU DĀRZEŅU KOTLETES
Sastāvdaļas: 150 g maltas sojas, 120 g mannas, 1 sīpols, 1 ola, 200 g dārzeņu pēc izvēles, rīvmaize, eļļa, sāls, garšvielas.
Pagatavošana: Soju 10 minūtes vāra sālsūdenī, tad caur sietu nolej ūdeni un pievieno mannu, kā arī ar garšvielām un sāli sakultu olu. Sīki sagrieztus dārzeņus un sīpolu viegli apcep un liek katliņā. Visu sajauc kopā, un no iegūtās masas veido apaļas kotletītes. Tās apviļā rīvmaizē, un cep zeltainas. Var karstas ēst ar krējumu, vai aukstā veidā liekot uz maizes.
CUKINI, TOMĀTU UN SOJAS MĒRCE RĪSIEM
Sastāvdaļas:
1 paciņa sojas gabaliņu, 1 cukini, 500 g tomātu savā sulā, 1 sīpols, 5 ķiploka daiviņas, dārzeņu buljons.
Pagatavošana: Soju aplej ar verdošu buljonu tā, lai būtu pilnībā nosegta, un vāra ~ 20 min. Nelielā katlā sacep sakapātu sīpolu, šķēlītēs sagrieztus ķiplokus. Papildus var pievienot pētersīļus, selerijas, nedaudz ingveru. Turpat klāt liek arī šķēlītes sagrieztu cukini. Kad tas nedaudz apcepts, pievieno soju un tomātus savā sulā. Tad pievieno uzbriedušo soju, samaisa un apcep. Ja ir pārāk bieza konsistence, var pieliet nedaudz buljonu, kurā vārījās soja. Pēc vēlēšanās pieliek garšvielas, pasautē 10 min, un pasniedz kopā ar rīsiem.

SALDAIS TOFU
Sastāvdaļas: Tofu un jebkuri augļi pēc vēlēšanās.
Pagatavošana: Augļus smalki sagriež vai saspaida, pieliek klāt sieram. Ēd tāpat vai kopā ar brokastu pārslām, uz maizes vai grauzdiņiem. Var pasniegt arī kā desertu, papildinot ar šokolādes skaidiņām, skābāku ķīseli utt.!

5 komentāru
  1. Pavisam nesen atklaaju ‘tempeh’ (nezinu, kaa vinju latviski). Arii fermenteets sojas produkts, bet paaris stadijas pirms tofu. Ljoti iipatneeja garsha, taa kaa rieksti, taa kaa seenes. Var salaatos svaigu vai arii apcept kraukshkjiigu un likt klaat jebkaadiem ‘stir fry’. Veel jaapaeksperimentee.

  2. esmu ēdusi sojas gaļu un atzīšos – pirmajā reizē tiešām domāju, ka tā ir īsta gaļa …

  3. Jāseko tikai līdz, lai šie produkti nebūtu izgatavoti no ģenētiski modificētām pupiņām.

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.