KAFIJA un TĒJA – 4 gardas receptes to izmantošanai ĒDIENOS

Kas esi tu – kafijas vai tējas piekritēja? Šoreiz espati.lv piedāvā neierastas receptes, kurās dzēriens, kas ik rītu kūp tavā krūzītē, tiek izmantots kā sastāvdaļa! Mēs iesakām – noteikti izmēģini!
 
ĒDIENI AR KAFIJU

JĒRS KAFIJAS GLAZŪRĀ
Sastāvdaļas: 6 jēra gaļas karbonādes, jūras sāls un melnie pipari, olīveļļa, 4 ēd.k. sviesta, 1/3 tases stipras kafijas, 1/3 tases medus, 2 ēd.k. Vusteršīras mērces, ¼ tējk. muskatrieksta, ¼ tējk. kardamona, ½ tējk. kanēļa, ¼ tējk. karija, ¾ tējk. citrona sulas.
Pagatavošana: jēru apkaisa ar sāli un pipariem. Vidējā temperatūrā sakarsē dziļu pannu, pievieno olīveļļu, no abām pusēm apcep jēra gabalus, gatavos liek uz šķīvja. Nogriež mazāku temperatūru, pannā izkausē sviestu. Viendabīgā masā sakuļ: kafiju, medu, Vusteršīras mērci, muskatriekstu, kardamonu, kanēli, kariju un citrona sulu, lej panā un uzkarsē, līdz mērce sabiezē. Jēra gabalus liek pannā, vienmērīgi apklāj ar kafijas mērci un uzsilda gaļu. Pasniedz ar rīsiem.

KAFIJAS RISOTTO DESERTS
Sastāvdaļas: 1 ēd.k. šķīstošās kafijas, ½ tases ūdens, ½ apelsīna mizas un sulas, ½ tases Arborio rīsu, 2 tases piena, 2 lāses vaniļas ekstrakta, ½ tases cukura, 2 ēd.k. sviesta, ¾ tases saldā krējuma, 3 ēd.k. ruma.
Pagatavošana: katliņā ieber kafiju, apelsīna sulu, pārlej ar ūdeni un uzvāra. Noņem no uguns, pievieno rīsus un 5 minūtes tos uzbriedina. Liek uz uguns, lej katlā pienu, pieliek vaniļas ekstraktu. Vāra vidējā temperatūrā līdz rīsi gatavi. Noņem no uguns, pievieno cukuru, apelsīna mizu, sviestu, saldo krējumu un rumu, labi samaisa un pasniedz.
 
ĒDIENI AR TĒJU

JASMĪNA ZAĻĀS TĒJAS – VISTAS MAKARONU ZUPA
Sastāvdaļas: 6 jasmīna zaļās tējas maisiņi, 4 lieli, mizoti ingvera gabali, 2 ½ l ūdens, 2 lieli, sakapāti sīpoli, 3 plāni sagriezti seleriju kāti, 1 vidēja izmēra gabaliņos sagriezts baltais redīss, 4 lauru lapas, 4 lielas vistu kājas bez ādas, 4 ēd.k. augu eļļas, 4 tējk. jūras sāls, 1 tējk. cukura, malti baltie pipari, sakapāti lociņi.
Pagatavošana: lielā katlā liek tējas maisiņus, ingveru, pārlej ar ūdeni un uzvāra. Samazina temperatūru un vāra 15 minūtes. Citā katlā uzkarsē eļļu, apcep sīpolus, seleriju kātus un redīsu, uzliek vāku, dārzeņus sautē savā sulā. Pievieno tiem lauru lapas, vistu un augstā temperatūrā apbrūnina. No pirmā katla izņem tējas maisiņus un ingveru, šķidrumu pārlej vistai un dārzeņiem, uzkarsē, tad, samazinot temperatūru, sautē līdz vista gatava. Izņem vistu, atkaulo un sagriež. Katlā liek sadalītus Linguine makaronus, pievieno sāli un cukuru, liek uz uguns un vāra līdz pasta gatava, pievieno vistas gaļu, uzsilda to. Pasniedzot pārkaisa ar lociņiem.

CŪKGAĻA SALDĀS TĒJAS MARINĀDĒ
Sastāvdaļas: cūkgaļai: 16 apelsīnu tējas maisiņi, aptuveni 2 litri karsta un 2l auksta ūdens, 2 tases cukura, 1 tase jūras sāls, 1 tase ābolu etiķa, 2 sagriezti citroni, aptuveni 2 kg sagriezta cūkgaļas cepeša. Tējas marinādei: 3 ēd.k. citrona miziņas, 4 ēd.k. sakapātas piparmētras, 1 ēd.k. timiāna, 5 tējk. citrona tējas.
Pagatavošana: aptuveni 8 minūtes iegremdē apelsīnu tējas maisiņus karstā ūdenī, izņem tos un iemaisa cukuru, sāli un ābolu etiķi, pusi piparmētras, labi samaisa. Tēju lej lielā bļodā, pievieno citronu un aptuveni 2 l auksta ūdens, atdzesē. Marinādē liek cūkgaļu, pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī uz 2 dienām.
Cūkgaļu izņem no marinādes. Šķidrumam pievieno atlikušās sastāvdaļas. Gaļu ievieto cepamtraukā un dāsni aplej ar marinādi, sasilda līdz istabas temperatūrai. Cep 1h – 175°C.

2 komentāru
  1. Es esmu kafijas piekritēja, bet nekad neesmu mēģinājusi to ēdienos! Būs jāpaprovē!

  2. Izmēģināju kafijas desertu. Es gan neizmantoju specialos rīsus, kuri pieminēti receptē, bet gan kārtīgi uzvārīju parastos Valdo (līdzīgi kā rīsu pudiņam). Teikšu tā- garsoja pārsteidzoši labi 🙂

Komentēt kasjauns Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.