Pašu gatavotas dāvaniņas

Nav noslēpums, ka visvairāk mīļuma un siltuma ielikts tieši tajās dāvanās, kas gatavotas pašu rokām. Tas nekas, ja ar virtuves mākslām un rokdarbiem esi uz jūs. Ko sev piemērotu atradīs pat pašas nesaimnieciskākās.

Tā nu sanācis, ka šis gads mūsu valstī nav bijis no labākajiem. Iespējams, arī tavā ģimenē budžetu Ziemassvētku dāvanām nāksies krietni vien apgriezt. Bet tas nenozīmē, ka no dāvanām būtu jāatsakās vispār. Nebūt ne! Ja vien tev ir kaut nedaudz finanšu un pietiekami liela vēlme, šajās brīvdienās vēl daudz ko var paspēt. Tad nu, lūk, dažas idejas ierosmei, no kurām kāda varbūt noderēs tieši tev.

Klasika – piparkūkas
Visos laikos Ziemassvētki saistās tieši ar piparkūku smaržu un garšu. To nekad nav par daudz. Vislabāk, ja pašu gatavotas, ceptas un glazētas. Ja mīklu gatavot nevēlies vai šis darbiņš šķiet par grūtu, vari nopirkt arī gatavu. Galu galā, ja vēlies, lai viss būtu pavisam vienkārši, nopērc jau izceptas piparkūkas un pati uzklāj tikai glazūru .
Tiesa, īsta piparkūku mīkla jāgatavo mēnesi vai vēl ilgāk pirms cepšanas. Tā kā laika nav atlicis daudz, šoreiz mīkla, kas neprasa nogatavināšanu.

Cieto piparkūku mīkla

300 g maizes kvasa koncentrāta (var aizstāt ar iesala ekstraktu) un nedaudz medus
150 g sviesta
200 g cukura
2 olas
2 g dzeramās sodas
600 g miltu
piparkūku garšvielu maisījums
1 ola

Kvasa koncentrātu, medu, cukuru un sviestu uzvāri. Verdošā masā iekul pusi izsijātu miltu, pieber sasmalcinātas garšvielas un kul, kamēr mīkla kļūst viendabīga un atlec no katla sieniņām. Nedaudz atdzesē un pievieno divas sakultas olas, ūdenī atšķaidītu sodu un atlikušos miltus. Samaisi. Tad mīklu mīci uz mīklas dēļa, līdz tā kļūst gluda un spīdīga.
Izveltnē plānā plāksnē un spied piparkūkas. Pirms cepšanas pārzied ar sakultu olu. Ja vēlies, vari pārkaisīt ar sasmalcinātiem riekstiem vai mandelēm.

Glazūra
1 olas baltums
300 g pūdercukura
½ tējkarote citrona sulas

Olas baltumu saputo stingrās putās, un tad lēnām pievieno cukuru, turpini putot, līdz iegūsti biezu, spīdīgu masu. Pievieno citrona sulu. Ja vēlies glazūrai piešķirt krāsas, pēc vajadzības pievieno nedaudz dzērveņu, burkānu, kivi sulu vai kakao pulveri. Interesanta krāsa sanāk arī no melleņu vai kazeņu sulas, spilgtāk sarkana no biešu sulas.
Piparkūkas var glazēt ar speciālām konditorejas tūtiņām vai šļircītēm. Vai izmantot vienkāršu aptiekās nopērkamu lielākā izmēra šļirci bez adatas. Tikai lūkojies, lai glazūra nav pārāk stinga. Ja tā, pievieno vēl nedaudz sulas.  Pirms piparkūkas likt kastē, ļauj tām vismaz 10 stundas apžūt.

Kārumnieka podiņš
Jauka dāvana kārumu mīļotājam ir sausie augļi. Protams, var nopirkt dažādas paciņas, salikt tās kastē un miers, bet daudz jaukāk, ja katram apdāvinājamajam samiksēsi personisko maisījumu, ko var aromatizēt ar garšvielām.

Tev būs nepieciešams:
burciņa ar stingri noslēdzamu vāku
mandarīnu sukādes
citrona šķēlītes (sukādes)
kaltētas vīģes
kaltēti mazie ābolīši
apcepti rieksti
garšvielas – kanēlis, kardamons, vaniļas pāksts

Kārto žāvētos augļus kārtām burciņā un pa virsu liec garšvielas. Kārtīgi aiztaisi burciņas vāku un liec vismaz divas dienas ievilkties.

Ja vēlies vēl ko saldāku, sakapātiem riekstiem vari pārliet medu.

Dāvana saimnieciskajiem
Tiem, kuri labprāt rosās virtuvē, ļoti patīk saņemt ko šeit noderīgu. Tāpēc nepaslinko un pagatavo garšaugu etiķi. Tas noderēs gan salātiem, gan gaļas marinēšanai. Turklāt dāvanas gatavošana no tevis neprasīs daudz darba.

Tātad tev nepieciešams:
1,2 l laba baltvīna etiķa
1 zariņš rozmarīna vai divi svaigi diļļu kātiņi
2 tējkarotes diļļu sēklu vai 2 svaigas lauru lapas
3 nomizotas ķiploku daiviņas
1 tējkarote balto vai melno piparu

Garšaugus ieliek vīna etiķī un atstāj ievilkties. Līdzīgi gatavo arī aromatizētās eļļas. Pirms garšaugus pievieno eļļai, tie kārtīgi jānomazgā un jānožāvē, jo citādi eļļā var rasties pelējums.

Dāvana praktiskajām
Mazliet vairāk darba prasa šūšana, bet lieliska dāvana virtuvē rosīgam vīrietim vai praktiskai sievietei ir paštaisīts priekšauts un karstumcimds.
Priekšautam vajadzēs taisnstūra auduma gabalu, kam vienkārši apšuj malas. Piešuj lentītes vai dekoratīvas aukliņas, ar ko priekšautu sasiet. Cimdam lūkojies, lai pildījums būtu pietiekami biezs un jaunais īpašnieks, to izmantojot, nesadedzinātu roku.

Dāvanas mīļajiem
Romantiskākām un nepraktiskākam dvēselēm lieliska dāvana svētkos ir pašas šūta mantiņa. Vari mēģināt uzmeistarot klasisku lācīti, zaķīti vai citu zvēru, kā to reiz darīja espati http://vecakosanas.espati.lv/index/view/raksts/Miksta-piemiliga-pasu-gatavota-milmantina—zakis/id/84/ .

Dāvanas svinīgajiem
Jauka dāvana Ziemassvētkos ir arī paštaisīts eglīšu rotājums. Te nu fantāzijai vieta. Skaisti izskatās golfa vai tenisa bumbiņa, kas aptīta ar krāsainām dzijām, izšūta vai izrotāta ar pušķiem. Vēl interesantāk, ja pagatavosi eglīšu rotājumus no apelsīniem, kas  dažādos rakstos sadurstīti ar krustnagliņām. Šai rotai ir arī Ziemassvētku smarža. Nenobīsties un ļauj fantāzijai vaļu.

Sirsnīga dāvana
Īpaši mīļam cilvēkam vari vēl paspēt no biezas dzijas noadīt siltu šalli. Ne jau tāpēc, ka tā būs skaistāka, un ne tāpēc, ka nevari atļauties nopirkt veikalā gatavu, bet gan tāpēc, ka tāda ir īpaši sildoša, jo tajā ieadītas labas domas.

Un visbeidzot – šīs ir tikai dažas idejas dāvanām, vēl daudzas var atrast gan internetā, gan vienkārši pasmadzeņojot kādā kafijas pauzē.
 Daudziem darbiem jau ir par vēlu, bet vēl vari pagūt izvārīt apelsīnu zapti draudzenei vai varbūt pagatavot vienkāršus auskarus māsai. Varbūt nofotografēties un uzdāvināt bildi paštaisītā rāmītī mammai un omītei. Vēl vari paspēt… tik daudz un reizē maz.
Lai tev skaista un rosīga šī gada pēdējā Adventa svētdiena un priecīgi Ziemassvētki!

2 komentāru
  1. Pašu darinātas dāvaniņas tiešām ir kautkas patīkams un jauks. Pat pats process, kad dāvaniņas top, jau sagādā prieku pašam darinātājam. Idejas un iespējas ir tik daudz, lai pagatavotu kautko sirdij tīkamu. Arī apsveikumu kartītes pats var uztaisīt, nevis pirkt.

Komentēt Niks Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.