Piektdienai – pikanta pupiņu uzkoda un burkānu kēkss

Vakar no espati.lv lasītājas uwas saņēmām brīnišķīgu burkānu kēksa recepti un nolēmām, ka šovakar tā būs jāizmēģina. Kā arī – vienkārši pagatavojama pikanta uzkoda.

Pikantā pupiņu uzkoda
Lai pagatavotu pikantu uzkodu, nebūt nav vajadzīga gaļa, to pilnvērtīgi aizstās visparastākās marinētās pupiņas. Neskaitot garšu, šai receptei ir vēl arī citas labas īpašības – tās pagatavošana taupīs tavu laiku, un pats galvenais, maciņa saturu.

Nepieciešams:
1 bundžiņa marinētu balto pupiņu,
1 bundžiņa marinētu sarkano pupiņu;
1 sīpols,
3 ķiploka daiviņas,
4 ķiršu tomātiņi,
1 ēdamkarote redīsu dzinumu,
pētersīļi;
4 ēdamkarotes vīna etiķa,
5 ēdamkarotes olīveļļas,
sāls, pipari, šķipsniņa kaltēta oregano.

Pagatavošana:
Pupiņas notecina sietā un ievieto salātu traukā. Tomātiņus sagriež ripiņās un pievieno pupiņām. Salātu mērcei notīra sīpolu, sagriež, apkaisa ar sāli un atsevišķā traukā atstāj uz 15 minūtēm ievilkties. Notīra ķiploku un ar spiedi sasmalcina, pievieno sīpoliem. Salātu mērcei pievieno piparus, etiķi, eļļu un redīsu dzinumus. Pētersīļus sasmalcina, kopā ar salātu mērci iejauc pupiņās un atstāj uz stundu ledusskapī.


Burkānu kēkss

Šim kēksam ir divas versijas – saldā un sāļā.

Sastāvdaļas saldajam kēksam:
5 palieli burkāni
1 glāze cukura
2 olas
3 ēdamkarotes skābā krējuma
aptuveni 3 glāzes miltu
2 ēdamkarotes eļļas
vaniļas cukurs, soda
Pildījumam – viss, kas garšo 🙂 kokosriekstu skaidiņas, kanēlis, dzērvenes, rozīnes, saulespuķu sēkliņas utt.

Pagatavošana:
Sarīvē burkānus, lai sanāktu vismaz divas glāzes. Pievieno glāzi cukura, vaniļas cukuru, divas olas, eļļu. Visu samaisa, pievieno dažas ēdamkarotes skābā krējuma un nedaudz sodas. Pēc tam pievieno tās pildījuma sastāvdaļas, kuras kārojas. Beigās pievieno miltus. Cep cepeškrāsnī, 200 grādu karstumā, 45-55 minūtes.

Sāļajai versijai – neliekam klāt cukuru, bet pievienojam rīvētu sieru, sagrieztu desu, žāvētu gaļiņu, papriku, marinētus gurķus, šampinjonus utt.

Lai jauka nedēļas nogale un izdevies kēkss!

1 komentārs
  1. Ziniet, kas man patīk visvairāk šajā “garšas un baudas” sadaļā…tās ēdienu bildes…tik apetelīgas!

    Ar acīm jau arī ēd…:)

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.