PLOVS – 4 dažādas receptes

Plova dzimtene nav īsti zināma, lai gan vairāki kulinārijas vēsturnieki norāda – visticamāk tas sākts gatavot Indijā ap 2. – 3. gadu tūkstoti pirms mūsu ēras. Savukārt vārda „plovs” izcelsmes zeme ir Persija. Vēl pirms mūsu ēras plova gatavošanas tradīcijas bija izplatījušās tuvējos, tālos austrumos un Vidusāzijā. Taču par tā gatavošanu nebija ne jausmas Eiropiešu virtuvē.

17. gadsimtā Francijas karaļa galminieki pēc vizītes Turcijā, nolēma, ka tādam ēdienam jābūt arī franču virtuvē. Tie centās nogādāt plova radīšanas recepti savas zemes kulinārijas meistariem, bet karaļnama pavāri to pagatavoja gluži savādāk – franču manierē. Rezultātā plovam nebija pat attāla šā ēdiena garša. Pārējā Eiropā plova pagatavošanas receptes ieceļoja vēl vēlāk – vien 19. gadsimtā.

Āzijā cilvēki plovu ēd diendienā, kamēr mēs – reti. Uzbekistānā plovu gatavo vīrieši, kamēr ir austrumu zemes, kur ikdienas maltītēm tas ļauts arī sievietēm. Tomēr svētkos pie plova katla stāvēt ļauts vienīgi namatēvam, vai speciāliem plova mākslas guru

Lai pagatavotu plovu, svarīgi izvēlēties labus rīsus, gaļu, garšvielas un katlu (vēlams biezām sienām – čuguna, alumīnija vai vara). Austrumos ir vairāki tūkstoši plova recepšu. Dažas no tām var atgādināt arī citur pasaulē gatavotos rīsu ēdienus, piemēram, itāļu risoto vai spāņu paeljas. Espati atlasījusi vien pāris receptes, kuras, mūsuprāt, ir pamēģināšanas vērtas.

Uzbekistānas plovs
(Aptuveni desmit porcijām)
Produkti:
1 kg jēra gaļas
1 kg rīsu
1 kg burkānu
Augu eļļa
3 sīpola galviņas
3 ķiploka galviņas
2 asie pipari
1 ēdamkarote kaltētu bārbeles augļu
1 ēdamkarote kumīna
1 tējkarote koriandra sēklu
Sāls
Malti asie sarkanie pipari

Gatavošanas process:
Katlu uzliek uz stirpas uguns. Uzkarsēt eļļu un līdz melnumam apcept tajā uz pusēm pārgriezta sīpola galviņu, lai neitralizētu eļļas smaržu un tās specifisko garšu. Izņem sīpolu no katla. Tikmēr sagriež gaļu nelielos gabaliņos un liek katlā apcepies. Cep vidēji 5 – 6 minūtes no katras puses, lai veidotos zeltaina maliņa. Izņem gaļu no katla un liek atsevišķā bļodā.

Sīpolus notīra un sagriež apļos. Tos ber karstajā eļļā un apmaisot cep līdz zeltainam brīnumam. Sīpoliem no jauna pievieno gaļu. Ļauj cepties vēl divas minūtes. Tikmēr šaurās, slaidās salmiņveidīgās šķēlītēs sagriež burkānus un ber katlā pie gaļas un sīpoliem. Apmaisa un ļauj gatavoties 10 – 15 minūtes.

Samazina uguni, lai tas būtu vidēji stipra un nedaudz pārkaisa katla saturu ar kumīnu. Pārlej ar karstu ūdeni, lai gaļa, sīpoli un burkāni aptuveni centimetru būtu zem ūdens. Kad ūdens sāk vārīties, liesmu zem katlā samazina.  Sautē, neliekot virsū vāku aptuveni 50 minūtes. Pieber sāli un asos, maltos piparus, vēl mazliet kumīna un bārbeles. Plaukstā saberž koriandru un pievieno gaļai.

Rīsus pirms likšanas plovā rūpīgi skalo vairākās aukstā ūdens kārtās. Pēdējam ūdenim, kuru notecina no rīsiem jābūt dzidram. Daži speciālisti iesaka kārtīgi noskalotus rīsus pārliet ar slitu ūdeni un ļaut tiem nostāvēties līdz plova gatavošanas brīdim aptuveni divas stundas. Pirms likt rīsus plova katlā, ūdeni nolej, rīsus vēlreiz noskalo vēsā ūdenī, notecina un izkārto katlā virs gaļas vienādā slānī. Uguni uzgriež maksimāli stipru, pārlej rīsus ar verdošu ūdeni tā, lai tas klātu rīsus aptuveni 2 centimetrus virs tiem. Kad ūdens no rīsu virspuses izgarojis, iebīda rīsos no ārējās miziņas attīrītas, veselas ķiploku galviņas un veselus asos piparus. Samazina uguni līdz vidējam un sautē līdz rīsi kļūst gatavi. Kad rīsi gatavi, ar koka irbulīti tajos izbaksta vairākus dziļus caurumus līdz katla dibenam. Dūruma vietas atkal izlīdzina. Liesmu nogriež uz vismazāko iespējamo. Katlu pārklāj ar dvieli vai platu šķīvi, pa virsu liek katla vāku un ļauj plovam 30 minūtes lēnām sautēties.

Hodžentskas (teritorija Uzbekistānā) plovs
(Aptuveni piecām porcijām)
Produkti:
500 gr rīsu
500 gr maltas jēra gaļas
250 gr burkānu
5 sīpola galviņas
120 ml augu eļļas
1 ķiploka galviņa
1 ola
Vīnogu lapas
Melnie, maltie pipari
Koriandra sēklas
Kumīns
Sāls

Gatavošanas process:
Rīsus rūpīgi skalo ar vēsu ūdeni līdz no tiem vairs nenāk balti duļķi. Sīpolus un burkānus notīra. 3 sīpolus sagriez plānos aplīšos. Burkānus sagriež šaurās, slaidās salmiņveidīgās šķēlītēs. Ķiplokam notīra virsējo kārtiņu, bet nedala daiviņās. Atlikušo sīpolu smalki sakapā vai sarīvē un pievieno pus tējkaroti sāls. Piejauc malto jēra gaļu, olu un maltos, melnos piparus. Masu rūpīgi samaisa.

Vīnogu lapas noskalo, ieliek karstumizturīgā bļodā un pārlej ar tikko uzvārītu ūdeni. Atstāj uz 2 minūtēm, verdošo ūdeni nolej un no jauna noskalo lapas vēsā ūdenī. Katrā vīnogu lapā liek aptuveni ēdamkaroti maltās gaļas ar piedevām un ietin. Mazos tīteņus saliek ledusskapī.

Katlu ar biezām malām liek uz uguns, ielej eļļu un sakarsē, kamēr tā sāk dūmot. Liek apļos sagrieztos sīpolus un cep līdz tie kļūst zeltaini. Pieber burkānus un apmaisot cep vēl 10 minūtes. Pa virsu liek vīnogu lapu tīteņus, ķiploku, pieber kumīnu, koriandru un sāli. Pārlej katla saturu ar glāzi verdoša ūdens un atstāj uz 30 minūtēm sautēties.

Rīsus, kā iepriekšējā receptē, vēlreiz noskalo vēsā ūdeni, notecina un izkārto katlā virs gaļas vienādā slānītī. Uguni uzgriez maksimāli stipru, pārlej rīsus ar verdošu ūdeni tā, lai tas būtu virs rīsu slāņa aptuveni 2 centimetrus. Kad ūdens no rīsu virspuses izgarojis, iebīda rīsos no ārējās miziņas attīrītu, veselas ķiploka galviņu. Samazina uguni līdz vidējam un vāra līdz rīsi kļūst gatavi. Kad rīsi gatavi, ar koka irbulīti rīsos izbaksta vairākus dziļus caurumus līdz katla dibenam. Dūruma vietas atkal izlīdzina. Liesmu nogriež uz vismazāko iespējamo. Katlu pārklāj ar dvieli vai platu šķīvi, pa virsu liek katla vāku un ļauj plovam 30 minūtes lēnām sautēties.

Liellopu gaļas plovs ar turku zirņiem (nutu)
(Aptuveni piecām porcijām)
Produkti:
300 ml augu eļļas
400 gr rīsu
400 gr liellopu gaļas
400 gr burkānu
200 gr turku zirņu
3 sīpolu galviņas
2 lieli vai 4 mazi cidonijas augļi
½  tējkarote maltu sarkano, aso piparu
1 ēdamkarote žāvētu bārbeles augļu
1 tējkarote kaltētas kalnumētras
Sāls

Gatavošanas process:
Zirņus nomazgā un liek mērcēties traukā ar vēsu ūdeni  uz vismaz 12 stundām. Rīsus noskalo vairākos ūdeņos. Gaļu noskalo un sagriež nelielos gabaliņos. 2 sīpolus notīra un sagriež smalkos aplīšos. Burkānus sagriež šaurās, slaidās salmiņveidīgās šķēlītēs. Cidonijas sagriež astoņās daļās un izņem iekšdaļas.

Uzkarsē katlu ar eļļu un apcep tajā uz pusēm pārgrieztu sīpola galviņu. Pēc apcepšanas izmet. Ber katlā gaļu, sīpolus un burkānus un cep 10 minūtes, apmaisot un nesamazinot liesmu. Pārlej ar glāzi karsta ūdens un ieber zirņus un cidoniju. Pārkaisa garšvielām, pievieno sāli un turpina sautēt uz vidējas uguns 30 minūtes.

Uzber pa virsu rīsus, izlīdzinot un aplej ar verdošu ūdeni tā, lai tas segtu rīsus aptuveni 2 cm. Kad rīsi kļūst mīksti, ar koka irbulīšiem veic dziļus dūrienus caur rīsiem līdz katla dibenam. Pārklāj ar šķīvi, tad vāku, noņem no uguns un ļauj 30 minūtes pastāvēt pirms celšanas galdā.

Vistas gaļas plovs
(Aptuveni desmit porcijām)
Produkti:
1,5 kg vistas gaļas
1 kg rīsu
300 ml augu eļļas
500 gr burkānu
4 nelielas sīpolu galviņas
150 gr žāvētu aprikožu
2 lielas vai 4 mazas cidonijas
2 asie pipari
1 ēdamkarote kaltētu bārbeļu augļu
1 tējkarote koriandra sēklu
1 ēdamkarote kumīna

Gatavošanas process:
Nomazgāt un izmērcēt ūdenī rīsus. Vistas gaļu nomazgā un sagriež nelielos gabaliņos. 3 sīpolus un visus burkānus notīra. Sīpolus sagriež smalkos aplīšos. Burkānus sašķēlē šauros, slaidos salmiņveidīgos gabaliņos. Cidonijas sagriež astoņās daļās un izņem iekšdaļas. Aprikozes pārlej ar karstu ūdeni.

Uzkarsē katlu ar eļļu un apcep tajā uz pusēm pārgriezta sīpola galviņu. Pēc apcepšanas izmet. Liek apļos sagrieztos sīpolus un cep līdz tie kļūst zeltaini. Ieber katlā vistas gabaliņus un cep līdz tiem parādās zeltaina maliņa. Pievieno burkānus un apmaisot gatavo 10 minūtes.

Pievieno kumīnu un koriandru. Pieber sāli. Samazina uguni uz vidēju un gatavo līdz burkāni kļūst mīksti – aptuveni 7 – 10 minūtes. Pārliet katla saturu ar verdošu ūdeni tā, lai tas pārklāj  gaļu, sīpolus un burkānus aptuveni 2 cm. Pieliek cidoniju, izmērcētās aprikozes, bārbeles sēklas un asos piparus. Vēl samazina uguni un sautē aptuveni stundu.

Rīsus līdzīgi kā iepriekšējās receptēs vēlreiz noskalo vēsā ūdeni, notecina un izkārto katlā virs gaļas vienādā slānītī. Uguni uzgriež maksimāli stipru, pārlej rīsus ar verdošu ūdeni tā, lai tas būtu virs rīsu slāņa aptuveni 2 centimetrus. Kad ūdens no rīsu virspuses izgarojis, iebīda rīsos no ārējās miziņas attīrītas, veselas ķiploku galviņas un abus asos piparus. Samazina uguni līdz vidējam un vāra līdz rīsi kļūst gatavi. Kad rīsi gatavi, ar koka irbulīti rīsos izbaksta vairākus dziļus caurumus līdz katla dibenam. Dūruma vietas atkal izlīdzina. Liesmu nogriež uz vismazāko iespējamo. Katlu pārklāj ar dvieli vai platu šķīvi, pa virsu liek katla vāku un ļauj plovam 30 minūtes lēnām sautēties.
 

27 komentāru
  1. Neskatoties uz to, ka ir tikai brokastu laiks, lasot šo, gribas riktīgi noēsties plovu!!!

  2. Jūs taču lasāt domas! Kopš sāka līt, es domāju par plovu! Un te ir tādas nopietnās receptes – ne kā es biju iedomājusies – ar kečupu.

  3. A man ir mācīts, ka rīsiem (jau plova katlā) lej virsū aukstu ūdeni. Tas verdošais viņus nesaķepina taisni? Tā, ka pēc tam viss rūpīgais mazgāšanas darbs vējā?

  4. Es bju iedomājusies, ka plovā liek kečupu, vai tomātu pastu, vai vissmalkākajā gadījumā kapātus tomātus… a te – nekā tāda. Jāatzīstas gan, ka plovu pati nekad neesu gatavojusi. Tik atceros ar siltām atmiņām no padomju laika virtuves.

  5. Ir ir verdošs – es te palasījos vēl citur pāris lovu receptes. Tur ar tā rakstīs.

  6. Uh tiiii, cik interesanti, ka plovā liek cidonijas un bārbeles augļus… Izzinoši un traki ierosinoši!

  7. Iesaku, ja nav čuguna katla, tad gaļu un dārzeņus cept un tad sautēt pannā. Un tik tad, kad pienāk rīsu likšanas laiks. Uzkarsēt katlu un salikt tur pannas saturu un rūsus pa virsu. Un es ar piekrītu – kad rīsi jau gatavi, vērts kādas 20 – 30 minūtes uz ļoti ļoti ļoti mazas liesmas vēl to katlu paturēt, lai ievelkas un vēl drusku panotiek tur tie procesi. Ja šķiet, ka ūdens kaut kur nobeidzies, vērts pieliet vēl mazliet, lai dibens nepiedeg.

  8. Man taisni padomju laika ēdnīcas ir tā atsitušas interesi par plovu, ka, izlasīt bija interesanti,bet siekalas mutē gan nesaskrēja. Atceros to bērnudārza biezputru ar izkaltušu gaļu…fui.

  9. A kas tad tas par plovu bez gaļas??? Ar ko tad vēl viņu var taisīt? Ar zivīm?:))))

  10. Gatavoju ļoti līdzīgu plovu tam uzbekijas. Tikai es eļļu vispār neizmantoju. Visu cepu sviestā – aiziet kādi 150 grami noteikti. Bet tad ir pavisam cita garša. Bārbeles man nebija un asos piparus ar neliku, bet, cik ir gatavots – sanāk dievīgs. Rekomendēju.

  11. astere esmu dzirdejusi ka armeenijaa taisa plovu ar pluumeem un citiem augiem kas aizstaj galju!gribeju kaadu recepti bet nav 🙁

  12. Bet paskat pēdējo recepti. Nu neliec vistu, bet ieliec vēl plūmes un rozīnes – tur jau aprikozes, cidonijas ir. Tev garšo saldi plovi? Man ar līdzigi kā te citām plovs asociējas ar gaļu. Un vēlams jēra. Tāpēc par šitām receptēm var teikt – sēdies 5!

  13. Kā mani kaitina šitādas te diētas ievērotājas! Viņām nav ko darīt garšas baudu sadaļā. Ja gatavo, tad gatavo. Ja grib pārtikt no salātlapām, tad pārtiek no lapām, nevis bojā apetīti tiem, kuriem patīk ēst un gatavot!

  14. Arī piekrītu pēdējai komentētājai, ka kaut vai šodienas vēsumu ņemot, prasās kaut kā silta, bagātīga un garšīga, nevis askētiskas salātu lapas. Gardi! Nez, vai saņemšos tik daudz stundas veltīt ēdiena gatavošanai, bet pasapņot – labi.

  15. Palīgā! Gribu ēst šausmīgi. Aš smaržu jutu ieraugot bildi. Lasīt bail. Jāaiziet pusdienās, tad varēšu arī palasīt;)

  16. Espati, lūdzu, nevajag diētiskas un veģetāras receptes. Es arī piekrītu, ka šī sadaļa ir tām, kuras gatavo mājās un kuras to dara ar prieku. Un kurām gaļa un sātīgas pusdienas, ar ko iepriecināt ciemiņus, ir bauda, nevis sarkanas izsaukuma zīmes kaloriju skaitītājā. Nu nevajag tādas klausīties! Lai iet pie Krišnām, vai uz Šivas centru, vai pie dietologiem, vai svara vērotājiem. Tur tādus mīl un pabaro.

  17. Nu nav gan redzēti, lai gan varbūt Avotu un Lienes ielas garšvielu bodītē arī ir atrodami. Bet viņus tak vienkārši salasi un izkaltē, ja ir trakota vēlēšanās. nezinu, kam vēl viņi noder, bet viņos esot daudz C vitamīna – tā runā:)

  18. nu bet man ruup savs izskats un veseliiba,tadelj es esmu laimiiga izlasot arii sev noderiigu recepti un pietam rudenii un aukstajos briizhos iipashi izveelos ko liesaaku jo nav jau tik aktiiva diena pavadiita! buutu forsi starp shiim treknajam recepteem kaadu vegjetaaro arii ielikt!

  19. Labi, labi..ēdiet katru dienu tik plovus, soļankas…sviestā ceptas sēnes un pavasarī meklējat “ātrās un efektīvās” diētas, lai varētu uz pludmali ejot peldkostīmu uzvilkt! 😀 Uzskatu ka sieviete ar svaru 70kg+ ir izlaidība..ar retiem izņēmumiem, kad pie vainas ir kāda slimība, bet jūs tik ēdiet..ēdiet! 😀
    Neēsmu salāt lapu ēdāja, bet uzskatu, ka šādus ēdienus var ēst pa retam..piemēram nedēļas nogalēs vai pa svētkiem!

  20. Mani interesē, no kādiem rīsiem vislabāk taisīt plovu. Parasti vāru no Parboiled vai Basmati. Varbūt ir kādi vēl veiksmīgāki.

  21. Varu padalīties – taisīju uzbeku plovu ar Basmati rīsiem. Viss bija kā pēc receptes – tikai bārbeles augļu man nebija. Sanāca DIEVĪGI!

  22. būtu labi ja tiktu noskaidrots – vai receptē domāta cidonija (Cydonia vulgaris Pers.) vai henomele (Chaenomeles) – Latvijā saukta par cidoniju – garšas dēļ tas ir būtiski. Pieļauju ka receptēs pieminētās cidonijas ir tās kas aug kokos un līdzinās ābelēm un lieluma ziņā ir reizes trīs lielākas nekā henomeles jeb krūmcidonijas augļi. tādēļ tie kas gatavo – nelieciet plovam klāt Latvijas krūmcidonijas augļus – garša nebūs tā kas gaidīta.

Komentēt Baravika Neatbildēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.