Viegli un garšīgi – Ziemassvētku RECEPTES

Svētki bez klātiem galdiem kārtīga latvieša ģimenē nav iedomājami. Diemžēl pēc cūkas cepetīša, sautētiem kāpostiem un speķa raušiem  jūties tik smagi un piezemēti, ka no svinīguma nekas daudz neatliek. To var mainīt, ja tradicionālos ēdienus aizstāsi ar kaut ko daudz gaisīgāku un vieglāku, bet ne mazāk gardu.

Sniegbaltītes salāti
3 sarkanie greipfrūti
1 neliela galviņa salātu
2 avokado
200 g lobītu garneļu
75 g jogurta bez piedevām
½ tējkarote sāls
½ tējkarote cukura
Kajēnas pipari pēc garšas
saišķītis maurloku
Nomazgā un nosusini salātus, saplucini. Pusi greipfrūta un pusi avokado noliec malā, pārējos greipfrūtus sadali daiviņās un atbrīvo no plēves. Avokado atbrīvo no mizas un kauliņa un sagriez šķēlītēs. Lai auglis nenobrūnētu, to apslaki ar greipfrūta vai citrona sulu. Avokado pusīti saspaidi ar dakšiņu, pievieno no greipfrūta pusītes izspiesto sulu, sāli, piparus un jogurtu. Kārtīgi samaisi. Uz šķīvjiem kārto salātus, greipfrūta daiviņas, avokado šķēlītes un garneles. Uz katras porcijas liek karoti mērces un izrotā ar maurlociņiem.

Pašgatavots siers Salatētim
0,5 l jogurta bez piedevām
150 g skāba krējuma
10 olīvas
1 tējkarote sāls
30 g lazdu vai zemesriekstu
Ielej katliņā jogurtu un krējumu un karsē, līdz masa kļūst graudaina. Gatavo masu ielej papīra filtrā (var izmantot arī vairākkārt pārlocītu marli) un 3 līdz 4 stundas notecini. Samaisi ar sasmalcinātām olīvām un sāli. Izveido siera ritulīti. Riekstus saberz palielos gabalos un izviļā tajos sieru. Novieto ledusskapī uz vienu diennakti.

Sāļās vēja kūkas rūķiem
4 olas
100 g sviesta
250 g ūdens
130 g kviešu miltu
½ tējkarotes sāls

Pildījumam
100 g kūpināta laša vai foreles
200 g svaigā biezpiena
4 ēdamkarotes skābā krējuma
tējkarotes citrona sulas
3 ēdamkarote sasmalcinātu maurloku
100 g ikru
Uzvāri ūdeni un pievieno sviestu. Pieber miltus un sāli un maisi, līdz mīkla saveļas bumbā. Nedaudz atdzesē un lēnām, nepārtraucot maisīt, pa vienai pievieno olas. Uzklāj plātij cepampapīru un liek nelielas bumbiņas. Cep 200 grādu temperatūrā aptuveni 10 minūtes, tad cepeškrāsnī temperatūru samazini līdz 170 grādiem un turpini cept 20 minūtes. Cepšanas laikā nevirini krāsni.
Tikmēr sasmalcini lasi un samaisi ar parējām sastāvdaļām, izņemot ikrus. Pildi kūciņas ar gatavo masu, rotā ar ikriem.
Gatavas vēja kūciņas var pildīt arī ar citiem sāļiem salātiņiem vai pikantiem maisījumiem.

Saldais bumbieris kārumniekiem
4 lieli bumbieri
80 g cukura
1 ēdamkarote citrona sulas
puspudele baltvīna

Pildījumam
150 g maskarpones vai cita svaigā siera
3 tējkarotes pūdercukura
¼ tējkarotes vaniļas cukura
30 g lobītu, rupji sasmalcinātu riekstu
1 ēdamkarote apelsīnu liķiera (ja vēlas)
Bumbierus nomizo, pārgriez gareniski un atbrīvo no serdēm. Uzvāri sīrupu no vīna, cukura un citrona sulas un vāri bumbierus, līdz tie kļūst viegli caurspīdīgi. Bumbieru pusītes kārto uz lēzena trauka. Gatavo mērci no tās sastāvdaļām. Gatavos bumbierus pildi ar gardo siera masu un pārlej ar sīrupu, kas palicis pāri vārīšanas procesā. Ja  vēlies saldo pikantāku, sīrupam var pievienot 15 rozā piparus.

2 komentāru
  1. Par pēdējo recepti – izklausās garšīgi, bet kurā mirkli ko cep un ko tad dara ar to sīrupu vai bumbierus vāra rīrupā vai arī cep cepeškrāsnī???

Komentēt

Tava e-pasta adrese netiks publiskota.